• Anyám főztje
  • Az én konyhám
  • Bio ételek
  • Cukormentes sütik
  • Íz-világ
  • Szárnyas étel
  • Vegán étrend
...

Padlizsán, padlizsán Izrael asztalán

Ha Izraeli gasztronómia , akkor elsőként a padlizsán jut eszembe. Másodikként is. Aztán jön a többi finomság.
december 18.

Izraeli gasztrotúránkat kedvencemmel, a padlizsánnal kezdem.  Iszonyú mennyiséget  termelnek és iszonyú mennyiséget fogyasztanak. Sokszor gondolkodtam azon, vajon  hány ezer tonna padlizsánt kell megtermeli ahhoz, hogy ilyen mennyiség étel készüljön belóle.

Fogyasztják  sósan, salátának, krémnek, főtt ételnek, sülve, édesen........kapható boltokban előre elkészítve, éttermekben, fogyasztják otthon elkészítve. Kapható piacon, üzletekben, házaknál, szomszédtól.

Itthon nagyjából csak a hagymás- majonézes- olajos verziót ismerem, azonban tátva maradt a  szám, mikor  megértettem, hogy Izraelben tobzódnak a sokféle módon elkészített padlizsánsalátákban, padlizsános ételekben.

Szeretem a lecsót. Sokat készítettem, készítek, ám amikor megismertem a shaksukát , azóta leginkább a lecsóféleségnek ezt a fajtáját készítem. / recept  a receptes oldalon /

Először egy jeruzsálemi piacon ettem, forró vasserpenyőben szervírozva. Aztán kiderült, hogy a férjem barátja reggelire gyakran készíti és nem is akárhogyan! Ma már versenyzünk, kié sikerül jobban. Többnyire ő a verhetetlen. Van, hogy  ütünk a tetejére tojást, van , hogy elhagyjuk. Van, hogy teszünk bele olívabogyót, van, hogy nem. Néha gomba is kerül bele, máskor egy kis cukkini. Variábilis recept! Az alapok mellé tetszőlegesen dobálható bele amit csak megkívánunk. Mondjuk  hússal készült verziót még nem láttam. Biztos nincs is.

Nem telhet el  izraeli utazás anélkül, hogy legalább egyszer ne ennék  egy igazi , ottani shaksukát.  Nagyon meglepő volt,  de  én is így csinálom:  frissen  készített izraeli salátával fogyasztják a legtöbben, s mellé az elmaradhatatlan pita.

Azért nekem van egy kis bajom ezzel a finomsággal: a színe ugye gyönyörű piros, a szaftja könnyen cseppen.....rendszerint a ruhámra. Mostmár tudom, hogy  a nyakam köré kell egy partedli , ha  shaksukára fűlik a fogam.

kitchenspoon

további cikkek