• Anyám főztje
  • Az én konyhám
  • Bio ételek
  • Cukormentes sütik
  • Íz-világ
  • Szárnyas étel
  • Vegán étrend
...

Izraeli ízkavalkád

Sokféle nép, sokféle íz, sokféle hagyomány. A különböző kultúrák egyik olvasztótégelye, melynek eredményeként a konyhája is oly sokszínű és szerethető. Bekukkantunk kicsit ebbe a világba, tarts Velem!
november 24.

Izraelhez családi kapcsolat révén kötődöm. A különböző kultúrák egyik olvasztótégelye, melynek eredményeként a konyhája is oly sokszínű és szerethető. 

Lesznek kicsit idegen, de ismert ételek is, hiszen ott is fellelhetőek a magyar gasztronómia nyomai .

Most majd elmesélem azt is, hogyan lehetséges ez.

Izrael régóta az életem része, munkámból kifolyólag és izraeli férjem miatt is sokat járok arrafelé.

Már első útjaim során is megragadott az ország sokszínűsége, az ott élő emberek délies temperamentuma, és persze, a nagyon is sokszínű konyhája.

Mivel Izrael népessége a világ számtalan pontjáról érkezett, megtalálható majdhogynem a világ összes konyhájának jellegzetessége, hiszen mindenki hozta magával a tradícióinak megfelelő ételeket.

Alapvetően a zsidó vallási hagyományoknak megfelelően ma is a kóser ételek fogyasztása a jellemző, ami azonban nem könnyű történet, mert a kissé eltérő vallási nézetek szerint is vannak szigorúbb és kevésbé szigorú előírások.

Izrael arab földrajzi környezetben található, jelentős számú arab lakossal. Az iszlám vallás is szigorú étkezési szabályokat ír elő, - ez a " halal" étkezés és ételek szabályrendszere- szerencsés egybeeséssel a kóser előírásokkal.

Nem vagyok szakértője a kérdésnek, így mélységében nem is tudom elemezni e szabályokat, de tény, hogy az iszlám  halal és a zsidó kóser konyha előírásai többé-kevésbé fedik egymást , vagyis a nem nagyon speciális szabályok szerint élő lakosok bátran fogyaszthatják egymás ételeit . Ugyanakkor főleg arab keresztény lakosok is élnek e tájon, akik nem tartják sem a kóser, sem a halal étkezési előírásokat.

Röviden  az alapszabályok:  egyik étkezési szabály sem engedi meg a sertés , a tengeri herkentyűk, bizonyos fajta halak, belsőségek fogyasztását, valamint nem keverik a tejes és húsos ételeket. A szabályrendszer természetesen ennél sokkal bonyolultabb, ebbe nem is tudnék most belebonyolódni.

Az arab környezet és a mediterrán étkezési szokások a mindennapi élet alapjait képezik, de a más terültekről érkezők a saját kultúrájuk szerinti ételeket is hozták magukkal, mint például a magyar származásúak a sóletet, a kuglit, a zsidó tojást, vagy a maceszgombóc levest.

Számomra a mediterrán – arab ételek jelentettek újdonságot, melyek nagyon könnyűek, egészségesek, és a néha elviselhetetlenül meleg napokon sem terhelik meg túlzottan a gyomrot.

E sokszínű izraeli gasztronómiából hozok majd némi ízelítőt.

A recepteket  külön , a receptgyűjteményben, a nevem alatt találják meg.

 

 

 

kitchenspoon

további cikkek