• Anyám főztje
  • Az én konyhám
  • Bio ételek
  • Cukormentes sütik
  • Íz-világ
  • Szárnyas étel
  • Vegán étrend
...

A híres izraeli saláta

A már többször is emlegetett izraeli saláta receptje következik, melyet csakis a férjem készíthet
március 16.

Nos, akkor most következzék a híres izraeli saláta  receptje. Ezt a receptet Izraelben éjjel -nappal fogyasztják, mindenütt kapható, de a háztartásokban is  majdnem napi szinten készítik és eszik szinte mindenhez, mint ahogy korábban is írtam, még a  shakshukához is. Hogy miért pont izraeli saláta a neve, nem tudom, valójában a Közel Keleten  eléggé elterjedt.

Alapvetően azonban grillen készített kebabhoz, shwarmához , más sültekhez  adják, de valóban finom és laktató  még magában is, esetleg kis pitával, humusszal.

Az alapanyagok roppant egyszerűek, és itthon is beszerezhetők, azonban ami feltétlenül kell hozzá, az a türelem.  Az izraeliek  meggyőződése szerint ez csak akkor finom, ha mütyürnyi  darabkákra aprítják a hozzávalókat, és  tényleg van ebben valami. E saláta nagymestere nálunk az izraeli  férjem, aki sajátos elvek mentén és végtelen türelemmel készíti . Az elvek tehát a következők: a hozzávalókat nagyon  apró, egyforma darabokra  kell vágni ( 0,5-0,7 cm x 0,5-0,7  cm -es kockák - ahogy ők mondják: kubiot ) A felvágás sorrendje sem mindegy: előbb a keményebb hozzávalók, majd a legvégén a paradicsom. A salátakészítés időpontja is fontos:  fogyasztás előtt közvetlenül, hogy tényleg nagyon - nagyon friss legyen. Szóval, a remekül megválasztott friss alapanyagokon kívül tényleg kell hozzá a remek időzítés és végtelen türelem.

És akkor nézzük, mi is kell hozzá:

színes paprikák - piros, zöld, sárga , 5-6  db

vöröshagyma - jó ropogós ,semmiképpen nem löttyedt,  2-3 db  közepes méretű

uborka - roppanós, friss  mérettől függően  2-5 db

paradicsom - kemény, jól vágható  mérettől függően 3-5 db

A legyegyszerűbb  úgy méretezni az adagokat, hogy minden hozzávalóból azonos mennyiség  kerüljön a tálba a felkockázás után.

rengeteg petrezselyem zöld

finom  szűz olívaolaj

citromlé- jó bőségesen

só, frissen őrölt bors

Azért itthon kissé nehezített a pálya , több okból is. Egyrészt  nem tudom megértetni a férjemmel, hogy sajnos  itthon nincs olyan ropanós , kis méretű uborka, mint Izraelben, vagy  ha mégis néha találok,-aranyáron-  hát igen sok utánajárást  igényel. Szerintem azért megelégedhetünk az itthon is kapható, valamelyest  mégis roppanós ubival is. A másik probléma a petrezselyem. A férjem először csak értetlenkedett, majd már nevetett, mikor meglátta, hogy itthon a petrezselymet   csak pár szálanként árulják. Izraelben valóságos bukéták kaphatók, mindenütt, és fillérekért. Malomkeréknyi csokrokról van tehát szó. Megjegyzem, ugyanez a helyzet a korianderrel,  ahogy kint mondják: kuszbara- val. Persze, ez a gond is áthidalható, jó sok csokor petrezselymet kell venni.  Nem váltható ki szárítottal, senkinek eszébe ne jusson! És tényleg, nem kell spórolni vele! Aztán itt van az olívaolaj kérdése. Itthon is lehet már jó olívaolajat kapni, de egyik sem mérhető az Izraelben , háznál préselt friss szűzolajhoz. Na, az tényleg fejedelmi. Hazafelé be szoktunk tankolni belőle.

Amikor minden hozzávalót igen apróra felkockázott a férjem, beleteszi a rengeteg  petrezselymet,  megsózza- mi nem használunk túl sok sót- , alaposan megborsozza ,ráfacsarja a citromlét-  szereti nagyon !- s jöhet a finom olaj. Ezzel sem spórol. És valójában ennyi is, kész az izraeli saláta. Nagyon szeretem a kebabbal, amit nyáron szoktam készíteni, mert grillezve az igazi, s mindig az eredeti kinti recept szerint készítem. Később megosztom ennek a receptjét is.

 

kitchenspoon

további cikkek